ponedjeljak, 13. lipnja 2016.

Falanje u fildžan kahve

Falanje u kahvu, kako se to kaže u Bosni, drevna je mantička vještina poznata od davnina. Dostupnost same kahve kao rekvizita rezultirala je time da je upravo ova metoda postala veoma raširena i poznata u svim slojevima društva. No, kao i svako drugo ogledanje sudbine, i ova vještina od faladžije ili faladžinice traži određenu dozu vidovitosti, intuicije, maštovitosti i smisla za povezivanje. Bez toga niti jedno, pa ni ovo, proricanje neće biti uspješno.

Kako se priprema fildžan za falanje?

Kahva za falanje prema nepisanom pravilu mora biti ona domaća tojest bosanska i obavezno prva koja se izlije iz džezve u fildžan te se nikako ne smije šećeriti. Svo vrijeme dok se pije ta kahva potrebno je uz tanjurić imati jednu kocku šećera, o čijoj namjeni ću pisati u nastavku teksta. Nakon što se u fildžan nalije kahva, treba je pustiti nekoliko minuta da se polako ohladi i još važnije od toga - da se talog spusti na dno. Potom se ispije u nekoliko gutljala i pomisli na ono o čemu bi se željelo da fildžan „progovori“, a što može biti određena osoba, ako je u pitanju ljubav, poslovna želja, pomirenje, ozdravljenje, novčani dobitak i slično. Onda se tri puta puhne u fildžan i nekoliko puta se okrene u smjeru kazaljke na satu, ili kako se to kaže u Bosni, „za Suncem“ te se zatim fildžan prevne na tanjurić i ostavi par minuta da se talog ocijedi i oblikuje figure koje ćete tumači. Na prevrnuti fildžan se stavi ona kocka šećera i drži nekoliko minuta odnosno dok ne bude fildžan spreman za okretanje i tumačenje.

Sve vrijeme, dok analizirate sadržaj fildžan, držite kocku šećera u ustima i polako uživajte u njenom slatkom okusu. Možda se sada upravo pitate koji je razlog tome? Odgovor je vrlo jednostavan - "zaslađivanje" sudbine šećerom jedan je od tradicionalnih ritualnih gesta u bosanskoj magiji, čime se želi odobrovoljiti sudbina, ali to je, isto tako, i stimulans za samu faladžinicu (gataru) kojoj ugodan okus u ustima pojačava raspoloženje a samim time i sposobnost da ima bolji uvid u formu znakova i simbola kao i u konačnici njihovo povezivanje u cjelinu i tumačenje. Zapamtite da uspješnost samog falanja ovisi najviše o vama odnosno o faladžiji ili faladžinici, a najmanje o tome koji je dan ili mjesečeva faza. Ljudi su skloni vjerovati, pod uticajem nekih besmislenih praznovjerja, kako je, na primjer, najbolje gatati u kahvu utorkom i petkom, kad je mladi Mjesec ili Uštap i slično, ali ništa od toga nije istina i nema uticaja na uspjeh predviđanja sudbine. Cio proces falanja jedino ovisi o onoj osobi koja ga vrši te njenog sposobnosti i nadarenosti.




Šta kažu bosanske faladžinice o falanju u kahvu

Prema tvrdnji mnogih faladžinica od Bihaća do Sarajeva, Banjaluke i Mostara ne valja gatati u kahvu "na prazno" - jer će se pofalano slabo ili nikako ispuniti, ali ni određivati koja će se suma dati za prognoziranje sudbine. To mora biti halal i od srca, onoliko koliko se može i koliko je klijent zadovoljan. Ako proričete sami sebi onda uvijek gledajte da šolju okrećete oko podne, i obavezno, kada ste sami. Od jednog do drugog falanja mora proći bar sedam dana, jer ne valja često gatati.

Još jedna opcija koja se preporučuje među faletarkama je i ova: kad se okrene fildžan ili šolja onda se stavi kažiprst na nju i prouči se Ettehijatu jednom, ako je u pitanju namjera da se sazna svoja budućnost, dvaput za neku osobu a tri puta za ispunjenje želje.

Ettehijjatu lillahi ves salavatu
vet tajjibatu
esselamu alejke ejjuhen nebijju
ve rahmetullahi ve berekatuhu
esselamu alejna ve ala ibadillahis salihin.
Ešedu en la ilahe illellah
ve ešedu enne Muhammeden abduhu ve resuluhu.




U praksi falanja fildžan se analizira sa različitih strana kako bi se kompletirala cijela sudbina...

ON SALE - "99 LOVE CHARMS

You are looking at a book that was written by an excellent connoisseur of magic and its secrets. With one of the 99 spells, you have the opp...