ponedjeljak, 23. svibnja 2016.

Bosanska zrna sudbine - falanje u grah

Proricanje uz pomoć 41 zrna bijelog graha u Bosni i Hercegovini se naziva bacanje graha, falanje u grah ili ogledanje u grah. Osoba koja se bavi proricanjem naziva se faladžinica, ako je u pitanju žena, ili faladžija ako je ta osoba muškarac. Sama riječ falanje potiče od perzijske riječi fal što znači slutnja ili nagovještaj.



 
Proricanje uz pomoć zrna graha (favomancija) je dio tradicije ove zemlje i smatra se da zapravo potječe još od Ilira, koji su umjesto zrna graha koristili kosti ptica, bacajući ih na tlo i prema zauzetom položaju određivali sudbinu. Zanimljivo je napomenuti kako još uvijek u Bosni postoje pojedinci koji bacanjem zrna graha na pod određuju sudbinu prema položaju zrna graha.


 
U bosanskoj tradiciji proricanje sa zrnima graha pripisuje se hazreti Fatimi, kćerki božijeg poslanika Muhameda, koja se ovom mantičkom vještinom bavila tajno pazeći da Muhamed ne sazna za to. No, jedne prilike, Muhamed je ušao neočekivano u njenu sobu, baš u trenutku dok je ona proricala sudbinu jednoj svojoj prijateljici. Od silnog iznenađenja Fatima je uspjela samo polovinu zrna sakriti pod svoju haljinu dok je druga polovina ostala. Vidjevši to Muhamed joj je rekao: „Neka ti od tog što radiš pola bude istina a pola laž!“. Od tog vremena u narodu se vjeruje da u svakom proricanju sudbine polovina kazanog je laž a druga polovina istina.
 
Za proricanje koristi se 41 zrno bijelog graha i jedna crvena krpa. Vjeruje se još od  antičkog vremena da crvena boja štiti od urokljivih očiju, donosi zdravlje i sreću, te se upravo zbog toga zrna redaju po crvenoj krpi kako bi zaštitila onu osobu kojoj se proriče sudbina od zle sudbine i eventualnog uroka koji bi mogao pokvariti dobre vijesti.

 
Kako se redaju zrna

Osoba koja praktikuje gatanje uzima zrna u desnu ruku i iznad njih ponovi tri puta molitvu iz Kur'ana, obično je to El Fatiha, i tu molitvu posveti (pokloni) za dušu Fatime, kako bi se na taj način dobila pomoć u proricanju od one koja se smatra zaštitinicom ovog gatanja.
 
Zrna se potom spuste na površinu stola i desnom rukom se promješaju tri puta u smjeru kazaljke na satu, i tom prilikom se govori na koje se pitanje želi doznati odgovor.
Ako se proriče na određenu želju onda se zrna graha mješaju desnom rukom u smjeru kazaljke na satu i govori se ova basma:
 
Četrdeset zrna, četrdeset junaka,
i ja jedan/jedna na mejdanu među njima,
hej vi, junaci, od Boga vjesnici, 
poredajte se u tri reda
i moju mi sudbinu kažite.
Ako je moja želja na sreću
padnite na Fatimin fal,
ako je na loše padnite na veliki sal!

 
Odgovor na želju traži se u prvom redu: Fatimin fal je broj 333 a veliki sal 414.
 
Gatara nasumice dijeli hrpu graha od 41 zrna na tri manje, približno jednake hrpe. Iz svake hrpe graha oduzima se po 4 zrna graha sve dok na kraju ne ostane 4, 3, 2 ili 1 zrno koje se stavlja ispred sebe. Isti postupak se ponovi i sa drugom i trećom hrpom. Na taj način se dobije prvi red koji može da se sastoji od 5 ili 9 zrna (221, 122, 212, 131 ili 333, 324, 243, 441). Kada se formirao prvi red preostala zrna se skupe u jednu hrpu i ponovo podijele u tri manje iz koje se ponovo izdvajaju po 4 zrna kako bi se dobio drugi red. Isti postupak se ponovi i za formiranje trećeg reda. Treba napomenuti da za razliku od prvog reda u drugom i trećem mogu izići samo 4, 8 ili 12 zrna ( 112, 121, 242, 233, 413, 444).
 
Ostatak zrna se poreda ispod trećeg reda ali tako da formiraju zasebne skupine po 4 zrna. One se nazivaju hatme. Prostor ispod tri reda, u koji se pozicioniraju preostale četvorke naziva se tehir tojest vrijeme. Brojeći koliko se hatmi nalazi u tehiru bosanska gatara određuje u trećem i finalnom bacanju graha vrijeme u kojem bi se odgatano moglo ostvariti. Neke od njih koriste se ovom metodom: ako su ostale 4 hatme onda će se proricanje ostvariti u toku četiri dana, četiri sedmice ili za četiri mjeseca, ukoliko je preostalo 5 hatmi onda za pet dana, sedmica ili mjeseci, itd. Druge gatare tumače na ovaj način:
 
Ako je u tehiru tri ili sedam četvorki ono što se vidi u grahu ostvarit će se vrlo brzo. Ukoliko je ostalo četiri ili pet hatmi - dogodit će se uskoro. No, nađe li se u tehiru šest četvorki slaba je nada da će se proricanje ostvariti, bilo ono povoljno ili nepovoljno.
Samo proricanje počinje brojanjem ukupnog broja kupova sa 4 zrna ali tako da se pojedinačno tumači značenje ukupno broja hatmi i onda samo oni koje se nalaze u tehiru, kako je prikazano u sljedećem primjeru:
 

4 hatmi: uvijek upozoravaju pitaoca da mora biti strpljiv u svojim planovima.
 
5 hatmi: povoljne okolnosti, sreća, dolazak vijesti.
 
6 hatmi: za ženu tuga i bol.
 
7 hatmi: znak sreće i predstojećeg zadovoljstva.
 
8 hatmi: za muškarca tuga i bol.
 
9 hatmi: sreća, ispunjenje, velika sreća. Kada se pojavi devet četvorki proricanje se prekida.
 

Tumačenje zrna
 
Proricanje, kako sam ve napomenuo, počinje brojanjem hatmi kako bi se saznalo koliko ih ima, zbog toga što svaka od njih ima svoje zasebno značenje. Nakon toga se analiziraju sva tri reda i slaže se proročanstvo. Na primjer:
 
122
 
233
 
431
 
44444
 
Pri tumačenju treba naglasiti jednu bitnu činjenicu koja glasi - svaka kombinacija ima negativno i pozitivno značenje te stoga nikada ne pokazuje sasvim povoljan ili nepovoljan sud. Demonstrirat ću to u ova dva primjera sa šest i sedam četvorki.
 
Gore navedena kombinacija sa ukupno šest hatmi ili šest četvorki otkriva brigu pitaoca, posebno ako je on ženskog spola. Planovi se odvijaju uz teškoće i zapreke. Ako je pitaoc u braku ili ljubavnoj vezi onda je moguća nevjera i razlaz. Onim slobodnim smiješi se nova ljubav koja donosi uzbuđenje i akciju. U poslovnom gatanju ova kombinacija najavljuje gubitak, pa čak i otkaz.
 
234
 
413
 
242
 
4444
 
U ovom primjeru imamo sedam hatmi. Generalno, ovo je povoljna kombinacija zrna za pitaoca, posebno ako je tema gatanja posao. Na emotivnom planu jedno prijateljstvo bi se moglo pretvoriti u ljubav. Onim zauzetim otvara se mogućnost za kratkotrajnu avanturu ili će biti meta nečijeg udvaranja. Zdravstveno pitaoc bi mogao imati srčanih problema, slabu cirkulaciju, pad imuniteta.
 
 
 Tri reda sudbine
 

Opisani postupak  za formiranja tri reda vrši se ukupno tri puta odnosno za prošlost, sadašnjost i budućnost. Na taj način se dobije detaljni uvid u sudbinu osobe kojoj se proriče sudbina.
 
Figura za proricanje sastoji se od tri reda:
 
Prvi red simbolizira glavu i predstavlja razmišljanje, misli, nadanja i očekivanja.
 
Drugi red simbolizira srce i predstavlja osjećaje, potencijal i želje.
 
Treći red simbolizira vrata i predstavlja događaje, dolazak, odlazak.
 
Uspravno lijevi red predstavlja ženu, redu u sredini kuću a desni red muškarca.
 
Primjer:
 
 
 
212
 
341
 
112
 
U slučaju da se sudbina proriče ženi onda se tumači sa lijeva na desno odnosno brojevi 212, 341, 112.
 
Ako je klijent muškarac onda se tumače brojevi sa desna na lijevo – 212, 143, 211.
 
 
Analiziranjem zrna graha iskusna gatara može otkriti mnogo bitnih informacija od toga da li je klijent pod uticajem crne magije, da li će stupiti u brak, dobiti novi posao, putovati, biti bolestan pa sve do fizičkog opisa neke osobe itd.
 
Znaci predstojeće smrti mogu se pronaći u pojedinim kombinacijama zrna: ako se muškom bolesniku pojavi broj 413 u drugom redu dani su mu odbrojani dok za ženskog bolesnika fatalni je broj 212 u prvom redu.
 
 
Kad se grah "ne otvara"
 
 
 
Postoje dani kada grah odbija suradnju, jednostavno "ne otvara se" i gatare obično odustaju od proricanja. To se najčešće dešava ako se odmah u prvom bacanju pojavi devet četvorki. Znak da je povoljan dan za otvaranje graha jeste kada se u prvom bacanju, u prvom redu, pojavi pet zrna poput broja 221 ili 212, što se naziva "od Boga je". Tada bosanske gatare običavaju reći: " dobro je, na hair je grah, otvara se!"



  

ON SALE - "99 LOVE CHARMS

You are looking at a book that was written by an excellent connoisseur of magic and its secrets. With one of the 99 spells, you have the opp...