subota, 29. srpnja 2023.

Šta se radi utorkom i petkom

 

Od sviju dana u sedmici može se slobodno zaključiti kako je utorak najmagičniji od sviju. Naime, kod bosanskog naroda utorak i subota se nazivaju "vračarskim danima", kod Rumuna ti dani su utorak, četvrtak i subota dok su, na primjer, kod Španjolaca i naroda Latinske Amerike utorak i petak. Kako se da primjetiti u sva tri primjera utorak je neizostavan. Treba kazati i to da u Bosni i Hercegovini mladi petak i mlada nedjelja imaju također magijska obilježja i na njih se tradicionalno radi najviše čaranja, bajanja i ritualnog liječenja.

U Španiji se vjeruje da je jako loš znak kada se neko rodi utorkom. Poznat je andaluzijski stih pjesme koji kaže: "Pitam majku da li sam rođen utorkom, jer me ova moja nesreća svuda prati ..." U Cazinskoj krajini se tvrdi kako se utorkom rađaju djeca ljutite naravi, posebno ako imaju kovrčavu kosu. Također, ovdje se još vjeruje da koga zaboli glava utorkom, boljeće ga cijeli sedam dana. Isto se misli i ukoliko počne padati kiša.

Prema nekim mišljenjima utorak je došao na zao glas u doba Rimljana, kada je bio posvećen bogu rata Marsu, zbog kojeg su ginule stotine hiljada ljudi. No, kako ništa nije isključivo crno-bijelo jako je poželjno obući crvenu odjeću, ili bar neki njen dio, na sebe utorkom, pošto ova marsovska boja priziva sreća. Međutim, generalno se vjeruje od Meksika do Brazila da se utorkom i petkom nipošto ne treba vjenčavati ili krenuti na putovanje. Ni prvo ni drugo neće biti sretni.

U velikom dijelu svijeta egzistira mišljenje da je petak 13 fatalan i jako zlokoban dan, no za većinu sam petak, bez ovog datuma, nije negativan - nego baš suprotno - jako pozitivan dan posvećen boginji ljubavi. Najezdom kršćanstva i pojavom mita o Velikom petku taj dan generalno  dobija negativno značenje pošto prema kršćanskoj mitologiji na Veliki petak Đavo ima potpunu slobodu od Boga da radi šta god želi.

No, iako se uvijek sve pokušava dovesti u vezu sa monoteističkom religijom ipak bitno je napomenuti da je simbolika i značenja dana antičko te da pripada vremenu paganizma i nema veze niti sa kršćanstvom, islamom niti judaizmom. Astrološki gledano Mars je vladar utorka a Venera petka, što opet, u nekom daljnjem razmatranju, dovodi do zaključka kako predstavljaju muškarca i ženu, ili u širem kontekstu ljude, pa ne čudi da se smatraju idealnim danima za magiju i ljubavna proricanja. A da je tako govore folklorna vjerovanja svih naroda španjolskog govornog područja gdje se tvrdi kako vještice lete utorkom i petkom pa se baš tada rade čarolije i bacaju na ljude i stoku.

Molitva da se čarobnjaci i vještice otjeraju glasi: "Danas utorak, sutra petak, daće Bog i đavo da se uplaši."

Ovim danima se rade mnoge vradžbine. Neke od njih su i ove. Da bi se muškarac koji je napustio svoju ženu vratio, ona mora ukrasti krst sa groblja, obući ga u muževu košulju, staviti u ugao sobe, zapaliti mu svijeću i izmoliti pred njim devet puta Oče naš.

Bacanje na ulazna vrata nečije kuće zemlju uzetu sa groblja utorkom ili petkom, pomiješanu sa solju, učinit će se da ukućani budu stalno ljuti i u svađi. Umiješa li se u takvu zemlju bibera onda će ona svojom magijskom moći razdvojiti supružnike. Za još veće zlo odnosno za smrt ili drugu veliku nesreću u zemlju se dodaje ulje i sirće, a ponekad i igle.

Po devet kapi meda stavlja se u vodu za pranje tijela devet utoraka i devet petaka kojom se kupa baksuzna osoba. Nakon toga napustiće je loša sreća.

Ako se neko često utorkom i petkom osjeća umornim, pospanim i bez snage kaže se da je omađijan odnosno pod uticajem nečije magije.

Kako bi se zaštitile od tuđeg vračanja žene su nekada utorkom i petkom oblačile naopačke podsuknju.

Možda to niste znali ali jedna od vrlo učinkovitih biljki protiv djelovanja crne magije jeste grm poznat na Balkanu pod ovim nazivima:  žuta metla, cvjetna metla, obična metla, kuglasta metla, metla, visoka metla ili ginistra, a čiji je latinski naziv: Metla sphaerocarpa.

U Portugalu, ali i duž Latinske Amerike, o njoj postoji rašireno vjerovanje koje kaže sljedeće: da bi se neutralisali efekti nečije čarke, potrebno je okupati se noću, utorkom i petkom, vodom u kojoj je potopljena žuta metla te prljavu vodu prosuti na vrata osobe od koje nam dolazi magija. Naravno, vi ne smijete nakon toga prolaziti tuda ili ulaziti u tu kuću.

 

ON SALE - "99 LOVE CHARMS

You are looking at a book that was written by an excellent connoisseur of magic and its secrets. With one of the 99 spells, you have the opp...